martes, 18 de octubre de 2011

Morir quan potser no toca


A propòsit de la mort de Steve Jobs, un oncòleg de la facultat de Medicina de la Universitat de Harvard ha publicat un article que qüestiona la manera com va tractar el seu càncer. L'oncòleg es diu Ramzi Amri i va néixer a Holanda. La teoria d'Amri és que, per comptes d'atacar el càncer des del primer moment que li van dir que en tenia, Steve Jobs es va dedicar a provar mètodes alternatius. Això li va fer perdre un temps preciós, de manera que, quan finalment va acceptar que s'hi havia d'enfrontar amb la medicina convencional, ja era massa tard. Amri publica aquesta opinió al portal Quora, en una peça que no s'embranca: "Ateses les circumstàncies, sembla sensat concloure'n que haver triat la medicina alternativa l'ha dut a una mort innecessàriament anticipada... Vam anar veïent com el tumor l'anava buidant de vida. Era terrible veure com s'aprimava i es convertia en una silueta d'ell mateix feta només de pell i ossos".
L'article ha rebut aplaudiments per dir les coses clares i atacs dels que consideren que la mort de Jobs és massa recent per dir-les. Amri explica que el càncer de Jobs (tot i haver començat al pàncrees) no era l'adenocarcinoma en què tothom pensa quan sent a parlar d'un càncer de pàncrees. sinó un tmor neuroendocrí, molt menys greu si es tracta de seguida i de manera apropiada. Però Jobs es va passar dos anys amb la medicina alternativa i només després d'aquests dos anys crucials va acceptar la convencional.
Sabent ara el que diu l'oncòleg Amri, prenen un significat especial les paraules que Steve Jobs va pronunciar fa sis anys a la Universitat de Stanford, en un discurs: "La mort és el destí que tothom comparteix. No n'ha escapat mai ningú. I així es com ha de ser, perquè probablement la Mort es el millor invent de la Vida. Neteja tot el que és vell i deixa el camí lliure per al nou...".

Columna d'opinió de Quim Monzó publicada avui dia 18 d'octubre al diari 'La Vanguardia'.

No hay comentarios:

Publicar un comentario