jueves, 21 de julio de 2011

Diari del cop (II)


Dimecres 25 de març: La pressió del camp
Pressió camperola perquè el Govern vagi més enllà de la reforma agrària del 1932. A Badajoz, 60.000 pagesos mobilitzats pels socialistes ocupen 3.000 finques. Durant aquests mesos es distribueixen 555.000 hectàrees, posant en peu de guerra els terratinents. L'ambaixada britànica alarma el seu Govern informant que les condicions "són molt similars a aquelles de la Rússia anterior a la revolució bolxevic".

Dimecres 15 d'abril: La dreta parla
Les corts destitueixen Niceto Alcalá Zamora com a president. Gil-Robles respon amenaçant a les Corts, una setmana després: "La meitat de la nació no es resigna implacablement a morir. Si no pot defensar-se per un camí, es defensarà per un altre (...) quan la guerra civil esclati a Espanya, que se sàpiga que les armes les ha carregat la incúria d'un Govern".

Dijous 23 d'abril: Retòrica revolucionària
Durant la primavera es porten a terme concentracions públiques de les milícies socialistes i comunistes. El 23 d'abril desfilen 35.000 persones per la plaça de toros de la Maestranza de Sevilla.

Dissabte 25 d'abril: La violència de Mola
Primera instrucció reservada de Mola. Que la repressió serà acarnissada, amb execucions sumàries dels militars que no se sumin al cop, de les autoritats republicanes i dels militars d'esquerres és una decisió clara des del primer moment: "Es tindrà en compte que l'acció ha de ser en extrem violenta per reduir com més aviat millor l'enemic".

No hay comentarios:

Publicar un comentario