domingo, 3 de julio de 2011

Cartas al director (VI)

El seu nom és Palestina
Confesso la meva tristesa en llegir l'obituari de Sami Ofer escrit per Henrique Cymerman. Diu: "Quan tenia dos anys, va emigrar amb la seva família al territori que després esdevendria Israel". Ha oblidat el senyor Cymerman el nom d'aquell territori?
Si després va esdevenir Israel es deu tractar d'un territori anomenat Palestina. Anomenat Palestina el 1924 quan els pares de Sami Ofer hi van emigrar, anomenat Palestina el 1948 abans que, a sang i fog, els sionistes organitzessin l'Estat d'Israel. Segueix sent anomenat Palestina per tots els partidaris de la democràcia.
Al 1924 a Palestina hi convivien en pau musulmans, jueus, cristians, etcètera. El 2011 hi ha milions de palestins expulsats de la seva terra, a la queal no poden tornar. I els que encara hi viuen veuen negats cada dia els seus drets més elementals. El que ha canviat entre ambdues dates és que aquell territori ha esdevingut Israel.
Això és el que hi ha darrera el mot Palestina. És per aquest motiu que se'ns amaga? La voluntat dels pobles sempre s'acaba imposant. Cada dia hi ha més fets que em fan confiar que tot aquell territori tornarà a anomenar-se Palestina i que, com a república laica, possibilitarà que àrabs i jueus tornin a viure junts, iguals i en pau.

Carta dels lectors apareguda en l'edició de 'La Vanguardia' del divendres, 10 de juny de 2011.

No hay comentarios:

Publicar un comentario