domingo, 6 de noviembre de 2011

Amb el menjar no s'hi juga (I)


Què significa "data de consum preferent"?
És la data de consum recomenat. Significa que fins al temps indicat l'aliment mantindrà totes les seves propietats (abor, textura, aroma...).

Es pot consumir un aliment quan s'ha superat la data de consum preferent?
Sí. Però el consumidor ha de saber que passada aquesta data ja no es garanteix les propietats de l'aliment. Els llegums són, per exemple, productes amb data de consum preferent.

Què significa "data de caducitat"?
En aquests casos, una vegada superada aquesta data no s'ha de consumir aquest aliment. El missatge acostuma a aparèixer en productes peribles (iogurts, llets, carns envasades...), i la ingesta d'aquests productes, una vegada caducats, pot causar danys a la salut, com alerta Pedro Elez, professor de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida. Molts consumidors no segueixen aquesta instrucció.

Quins criteris se segueixen per fixr les dates de consum dels aliments?
Quan la durada és inferior a tres mesos cal posar, com marca la normativa, el dia, el mes i l'any per informar de la caducitat. Si la vida de l'aliment dura entre 3 i 18 mesos, la data màxima de consum s'assenyala amb el mes i l'any, i amb productes peribles més enllà dels 18 mesos, n'hi ha prou amb posar l'any. L'ideal seria posar-hi sempre el dia, el mes i l'any.

Què passa un cop s'ha obert l'envàs del producte?
Les dates de caducitat o consum preferent ja no serveixen com a referència per al consum del producte. El consell és consumir l'aliment quan es desprecinta l'embolcall, per evitar-ne el deteriorament.

Qui fixa la data de caducitat?
Els fabricants i els distribuïdors, que segueixen sempre les pautes que marca la llei. Aquestes dates es fixen per a unes conicions de conservació determinada. Si s'incompleixen, no serveixen de res.

Diu alguna cosa la norma sobre quins aliments o productes han de portar data de caducitat o consum preferent?
Aquesta informació ha d'aparèixer a tos els productes envasats, i aquí entren les carns i els peixos. Hi ha excepcions, com és el cas dels vins, els licors o el sucre. En canvi, amb els productes frescos comprats a granel la norm no obliga a posar aquestes etiquetes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario