viernes, 20 de enero de 2012

L'amic israelià

Malgrat els molts anys que porto en el tema, encara em sorprèn la pregunta. Cada vegada que el meu nom o el d´algun amic s´associen a la paraula Israel, ja sigui per una conferència, o un premi, o un llibre, sempre apareix algú que pregunta per què? I no cal dir que mai no es tracta d´una pregunta verge, nascuda a mercè d´una conversa despreocupada, sinó amb aire d´interrogació acusatòria. És esmentar Israel, i a alguns se´ls obre la porta de l´infern, els dimonis surten a passejar i tots els tòpics a l´ús del diccionari de ruquiilandia cauen a sobre de l´heretge. Òbviament apareixerà en la conversa la paraula "sionista", la qual cosa no significa que l´acusador hagi sentit parlar de Theodor Herzl, ni tingui idea del substrat socialista que va bategar en la creació del sionisme, ni sàpiga res de la democràcia israeliana. I per no saber ni tan sols sap que acusar algú de sionista és una simplicitat d´ignorant. Però han sentit algun tam-tam i han llegit algun web d´aquestes que perpetuen els estigmes antisemites, tant en la seva versió d´extrema dreta com d´extrema esquerra, i es creuen que estan dient una cosa molt grossa. 
Personalment m´importa res, perquè encara que és evident que no ho sóc -el sionisme correspon als israelians-, també és cert que el sionisme és una història d´èxit, capaç d´haver creat del no-res un país d´altíssim nivell tecnològic i científic, amb una democràcia sòlida que integra gent de totes les procedències, i a més sobreviure al mig de països enemics que els l´assetgen bèl·licament, tant amb guerres, com finançant la violència terrorista. Si alguna cosa ha triomfat en aquella zona convulsa és precisament el sionisme, en altre temps, per cert, sinònim de progressisme. Però com la majoria dels que opinen sobre Israel no saben res, es creuen que estan insultant ferotgement. 
Pobres! 
Tanmateix, la meva pregunta és la contrària, per què no? Com es pot estar en contra dels valors que van crear l´estat d´Israel i de la seva lluita per la supervivència? Valors que són els nostres perquè són els de la llibertat. O els nostres són els valors de Hamàs, de l´Iran de Síria? En qualsevol cas és sorprenent que tanta gent opini tant sobre un país del qual no en sap res. Però tampoc no és estrany perquè la història del prejudici contra els jueus és una història d´ignorància. No podia ser altrament en el cas d´Israel. Així doncs, i en homenatge a tots els que s´enfadaran, els brindo el premi que l´Ambaixada d´Israel ens ha donat a un grup de persones que fa anys que sortírem de l´armari. Gent d´orígens i ideologies diverses, però coincidents en aquesta qüestió. 
El premi és el Samuel Hadas, en homenatge a una gran persona que va ser el primer ambaixador d´Israel a Espanya. Només em resta dir que em sento orgullosa d´haver-lo rebut. I saben per què? Perquè fa anys que vaig saber respondre a aquesta pregunta. 

FontPilar Rahola, columna publicada a La Vanguardia el dia 20 de gener de 2012.

1 comentario: